Pornind de la obiectivele de eficientizare şi transparentizare a activității Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), angajamente asumate de către Guvernul României prin aderarea la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă şi pentru o mai bună gestionare a activității de primire și înregistrare a cererilor, începând cu data de 22.05.2017 la sediul ANC din București înregistrarea cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Legea nr. 21/1991, se va efectua exclusiv în baza programării prealabile online a petenților pe site-ul instituției (Programare online). Pentru utilizarea aplicaţiei de programare online nu se percep taxe, fiind un serviciu gratuit.

         De asemenea, începând cu data de 24.05.2017 numărul de locuri disponibile programării online în vederea depunerii dosarului la sediul ANC crește la 350 de programări online / zi de lucru cu publicul. Persoanele care se vor prezenta la sediul ANC începând cu data de 22.05.2017 în vederea depunerii cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Lege, fără a se programa în prealabil pentru înregistrarea dosarului, nu vor putea depune cererea privind cetățenia română. Lista persoanelor programate în fiecare zi de lucru cu publicul va fi afișată pe pagina de internet a Autorității cu cel puțin 7 zile înainte de data programării. De asemenea, lista va fi afișată și la sediul ANC.

         Obligativitatea programării prealabile online în vederea depunerii cererilor nu se aplică persoanelor care formulează cereri privind cetățenia română în temeiul articolelor 8, 81, 10 și 27 din Legea nr. 21/1991.

203 persoane au obţinut certificatul de cetăţenie română - 10.04.2014

Marţi, 8 aprilie 2014, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC), a avut loc o nouă ceremonie de depunere a jurământului de credinţă, în urma căreia 203 persoane au devenit cetăţeni români.

La solemnitate au participat Vicepreşedinţii  ANC, domnul Octavian Lupulescu şi domnul Andrei Tinu.

Domnul vicepreşedinte Octavian Lupulescu a adresat celor prezenţi mesajul de felicitare al Preşedintelui ANC, doamna Monica Cămărăscu :

„Vă felicit în calitatea dumneavoastră de noi cetăţeni români! Sunt convins că este o zi importantă în viaţa dvs, viaţă care de astăzi se va schimba! Pe lângă drepturile pe care le obţineţi ca cetăţeni români este de asemenea necesară şi obligatorie respectarea legilor statului de drept precum şi a valorilor, istoriei şi neamului românesc. Să fiţi mândrii că intraţi în rândurile neamului românesc !”

Vicepreşedintele ANC, domnul Andrei Tinu a transmis un mesaj de felicitare noilor cetăţeni români:

„Pentru mine, fiecare depunere de jurământ reprezintă o unire în miniatură. Nimic nu este mai frumos, în opinia mea şi cred că şi a dumneavostră, decât a fi român. Vă felicit şi vă asigur de tot sprijinul meu!”

Certificatul de cetăţenie este documentul în baza căruia solicitanţii de cetăţenie română se pot adresa autorităţilor române în vederea transcrierii actelor de stare civilă.

photo-3

 

photo-1

 

photo-4

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF EmailE-mail