Programări online pentru avocați  (descarca documentul in format word icon

  Persoanele care se încadrează în prevederile art. II din O.U.G. nr. 65 din 21.09.2017, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 760 din 25.09.2017 vor trebui să se adreseze autorităților publice cu atribuții în domeniul actelor de stare civilă, actelor de identitate și documentelor de călătorie (pașaport). Este vorba despre persoanele care au obținut până la această dată înscrierea ori transcrierea actelor străine la autorităților publice competente și cărora li s-au respins acest tip de cereri până la data intrării în vigoare a a O.U.G. nr. 65/2017, acestea putând depune noi cereri la instituțiile abilitate în materie de  stare civilă.

 

   Persoanele programate pentru depunerea jurământului la sediul A.N.C., în vederea eliberării certificatului de cetățenie si pentru copiii minori, trebuie să prezinte următoarele:
    - 2 (două) poze tip buletin pentru fiecare copil în parte;
    - pașaport /act de identitate al copilului minor sau pașaport al părinților în care se regaseste fotografia minorului.
   NU este necesară prezența copiilor la depunerea jurământului și nici la eliberarea certificatului de cetățenie al acestora.  

 

    La depunerea dosarelor privind cetăţenia română este obligatorie prezentarea documentelor de identitate şi de stare civilă atât în original, cât şi în copie legalizată (cu traducere în limba română legalizată / supralegalizate / apostilate, dacă este cazul, în funcție de situația specifică articolului de lege în temeiul căruia este formulată cererea), în cazul documentelor emise de autorităţile altor state, sau în copie simplă în cazul documentelor emise de autoritățile române. De asemenea, nu vor fi acceptate acte laminate (plastifiate), întrucât elementele particularizante ale documentelor originale au fost deteriorate în urma laminării. În situația în care solicitantul nu prezintă originalul fiecărui document care se regăsește în copie în dosarul constituit, cererea privind cetățenia română nu va fi înregistrată de angajatul ANC, petentul fiind îndrumat în vederea reglementării situației și depunerea ulterioară a dosarului. 

 

Noi cetăţeni români au depus jurământul de credinţă faţă de România - 22.05.2014

O nouă ceremonie de depunere a jurământului de credinţă faţă de România  şi de înmânare a certificatelor de cetăţenie a fost organizată marţi, 20 mai 2014, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC).

Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa Preşedintelui ANC, doamna Monica Cămărăscu şi a Vicepreşedinţlor  ANC, domnul Octavian Lupulescu şi domnul Andrei Tinu. În deschiderea solemnităţii, domnul Vicepreşedinte Octavian Lupulescu a subliniat încărcătura emoţională şi importanţa depunerii jurământului de credinţă faţă de statul român.

Preşedintele Autorităţii, doamna Monica Cămărăscu a transmis urări de bun venit în rândul cetăţenilor români celor 193 de persoane care au obţinut certificatul de cetăţenie română: „Bine aţi venit în rândul cetăţenilor români! Mă bucur să văd că cei care vin aici, în rândurile noastre, sunt oameni cu repere, cu respect faţă de istoria statului român, faţă de neamul românesc în sine şi, bineînţeles, faţă de legile statului de drept.”

În alocuţiunea susţinută, Vicepreşedintele ANC, domnul Andrei Tinu, a trasat un arc peste timp, consolidând solemnitatea evenimentului prin invocarea reperelor culturale şi istorice ale României: „Astăzi deveniţi cetăţeni ai unui stat important al Uniunii Europene, al şaptelea ca mărime, cu o istorie bimilenară şi care a dat lumii o serie de personalităţi. Sunt convins că veţi fi cetăţeni responsabili şi demni ai României pe care o veţi sluji cu credinţă şi devotament.”

Certificatul de cetăţenie este documentul în baza căruia solicitanţii de cetăţenie română se pot adresa autorităţilor române în vederea transcrierii actelor de stare civilă.

photo-9

 

photo-7

 

photo-8

 

photo-11

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF EmailE-mail