Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie extinde programul de lucru cu publicul pentru depunerea şi înregistrarea dosarelor la sediul din Bucureşti, urmând ca primirea cererilor privind cetăţenia română să se efectueze şi în fiecare zi de marţi. Astfel, programul de lucru cu publicul se va desfăşura în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi în intervalul orar 08.30 - 16.30. Numărul de locuri disponibile în vederea programării online pentru depunerea dosarelor va fi de 350 / zi.  

    Pornind de la obiectivele de eficientizare şi transparentizare a activității Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), angajamente asumate de către Guvernul României prin aderarea la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă şi pentru o mai bună gestionare a activității de primire și înregistrare a cererilor, începând cu data de 22.05.2017 la sediul ANC din București înregistrarea cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Legea nr. 21/1991, se va efectua exclusiv în baza programării prealabile online a petenților pe site-ul instituției (Programare online). Pentru utilizarea aplicaţiei de programare online nu se percep taxe, fiind un serviciu gratuit.

      Persoanele care se vor prezenta la sediul ANC începând cu data de 22.05.2017 în vederea depunerii cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Lege, fără a se programa în prealabil pentru înregistrarea dosarului, nu vor putea depune cererea privind cetățenia română. Obligativitatea programării prealabile online în vederea depunerii cererilor nu se aplică persoanelor care formulează cereri privind cetățenia română în temeiul articolelor 8, 81, 10 și 27 din Legea nr. 21/1991.

Noi cetăţeni români au depus jurământul de credinţă faţă de România - 22.05.2014

O nouă ceremonie de depunere a jurământului de credinţă faţă de România  şi de înmânare a certificatelor de cetăţenie a fost organizată marţi, 20 mai 2014, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC).

Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa Preşedintelui ANC, doamna Monica Cămărăscu şi a Vicepreşedinţlor  ANC, domnul Octavian Lupulescu şi domnul Andrei Tinu. În deschiderea solemnităţii, domnul Vicepreşedinte Octavian Lupulescu a subliniat încărcătura emoţională şi importanţa depunerii jurământului de credinţă faţă de statul român.

Preşedintele Autorităţii, doamna Monica Cămărăscu a transmis urări de bun venit în rândul cetăţenilor români celor 193 de persoane care au obţinut certificatul de cetăţenie română: „Bine aţi venit în rândul cetăţenilor români! Mă bucur să văd că cei care vin aici, în rândurile noastre, sunt oameni cu repere, cu respect faţă de istoria statului român, faţă de neamul românesc în sine şi, bineînţeles, faţă de legile statului de drept.”

În alocuţiunea susţinută, Vicepreşedintele ANC, domnul Andrei Tinu, a trasat un arc peste timp, consolidând solemnitatea evenimentului prin invocarea reperelor culturale şi istorice ale României: „Astăzi deveniţi cetăţeni ai unui stat important al Uniunii Europene, al şaptelea ca mărime, cu o istorie bimilenară şi care a dat lumii o serie de personalităţi. Sunt convins că veţi fi cetăţeni responsabili şi demni ai României pe care o veţi sluji cu credinţă şi devotament.”

Certificatul de cetăţenie este documentul în baza căruia solicitanţii de cetăţenie română se pot adresa autorităţilor române în vederea transcrierii actelor de stare civilă.

photo-9

 

photo-7

 

photo-8

 

photo-11

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF EmailE-mail