Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie extinde programul de lucru cu publicul pentru depunerea şi înregistrarea dosarelor la sediul din Bucureşti, urmând ca primirea cererilor privind cetăţenia română să se efectueze şi în fiecare zi de marţi. Astfel, programul de lucru cu publicul se va desfăşura în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi în intervalul orar 08.30 - 16.30. Numărul de locuri disponibile în vederea programării online pentru depunerea dosarelor va fi de 350 / zi.  

    Pornind de la obiectivele de eficientizare şi transparentizare a activității Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), angajamente asumate de către Guvernul României prin aderarea la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă şi pentru o mai bună gestionare a activității de primire și înregistrare a cererilor, începând cu data de 22.05.2017 la sediul ANC din București înregistrarea cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Legea nr. 21/1991, se va efectua exclusiv în baza programării prealabile online a petenților pe site-ul instituției (Programare online). Pentru utilizarea aplicaţiei de programare online nu se percep taxe, fiind un serviciu gratuit.

      Persoanele care se vor prezenta la sediul ANC începând cu data de 22.05.2017 în vederea depunerii cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Lege, fără a se programa în prealabil pentru înregistrarea dosarului, nu vor putea depune cererea privind cetățenia română. Obligativitatea programării prealabile online în vederea depunerii cererilor nu se aplică persoanelor care formulează cereri privind cetățenia română în temeiul articolelor 8, 81, 10 și 27 din Legea nr. 21/1991.

138 de persoane au devenit cetăţeni români - 19.06.2014

Marţi, 17 iunie 2014, 138 de persoane au depus jurământul de credinţă faţă de România, obţinând certificatul de cetăţenie.

Ceremonia de depunere a jurământului de credinţă faţă de România şi de înmânare a certificatelor de cetăţenie s-a desfăşurat în prezenţa Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC), doamna Monica Cămărăscu, şi a Vicepreşedtelui ANC, domnul Andrei Tinu.

Preşedintele Autorităţii, doamna Monica Cămărăscu a transmis urări de bun venit în rândul cetăţenilor români celor 138 de persoane care au obţinut certificatul de cetăţenie română: „ Vă spun bun venit în rândul nostru al cetăţenilor români şi al celor europeni deopotrivă! Felicitări pentru dovada dumneavoastră de ataşament faţă de statul român, de oamenii cu care vă întâlniţi şi care vorbesc româneşte ca şi dumneavoastră! Aş vrea să mergeţi pe drumul cel drept spre realizarea tuturor speranţelor, având în mână şi acest certificat de cetăţenie română care vă oferă drepturi dar şi obligaţii, în egală măsură. Să fiţi mândri că sunteţi români!”

Vicepreşedintele ANC, domnul Andrei Tinu, a adresat felicitări noilor cetăţeni români îndemnând, în alocuţiunea susţinută, la responsabilitate, demnitate, credinţă şi devotament faţă de statul şi poporul român:

„Astăzi se creează o legătură juridică între dvs., pe de o parte, şi România, pe de cealaltă parte. A deveni cetăţean român presupune dorinţă şi cunoaştere: dorinţa de a face parte din marea familie a poporului român şi cunoaşterea realităţilor, a limbii şi a istoriei acestor meleaguri. Sunt convins că veţi fi cetăţeni responsabili şi demni ai României pe care o veţi sluji cu credinţă şi devotament.”

Certificatul de cetăţenie este documentul în baza căruia solicitanţii de cetăţenie română se pot adresa autorităţilor române în vederea transcrierii actelor de stare civilă.

 

Picture-033-1024x746

 

Picture-049-1024x678

 

 

Picture-039-1024x678

 

Picture-040-1024x678

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF EmailE-mail