Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie extinde programul de lucru cu publicul pentru depunerea şi înregistrarea dosarelor la sediul din Bucureşti, urmând ca primirea cererilor privind cetăţenia română să se efectueze şi în fiecare zi de marţi. Astfel, programul de lucru cu publicul se va desfăşura în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi în intervalul orar 08.30 - 16.30. Numărul de locuri disponibile în vederea programării online pentru depunerea dosarelor va fi de 350 / zi.  

    Pornind de la obiectivele de eficientizare şi transparentizare a activității Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), angajamente asumate de către Guvernul României prin aderarea la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă şi pentru o mai bună gestionare a activității de primire și înregistrare a cererilor, începând cu data de 22.05.2017 la sediul ANC din București înregistrarea cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Legea nr. 21/1991, se va efectua exclusiv în baza programării prealabile online a petenților pe site-ul instituției (Programare online). Pentru utilizarea aplicaţiei de programare online nu se percep taxe, fiind un serviciu gratuit.

      Persoanele care se vor prezenta la sediul ANC începând cu data de 22.05.2017 în vederea depunerii cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Lege, fără a se programa în prealabil pentru înregistrarea dosarului, nu vor putea depune cererea privind cetățenia română. Obligativitatea programării prealabile online în vederea depunerii cererilor nu se aplică persoanelor care formulează cereri privind cetățenia română în temeiul articolelor 8, 81, 10 și 27 din Legea nr. 21/1991.

Noi cetăţeni români au depus jurământul de credinţă faţă de România - 17.07.2014

Marţi, 15 iulie 2014, a fost organizată o nouă ceremonie de depunere a jurământului de credinţă şi de înmânare a certificatelor de cetăţenie faţă de România la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC).

Solemnitatea a fost deschisă de Preşedintele ANC, doamna Monica Cămărăscu şi de Vicepreşedintele ANC, domnul Andrei Tinu.

Preşedintele Autorităţii, doamna Monica Cămărăscu a transmis un mesaj de felicitare celor 146 de persoane care au obţinut certificatul de cetăţenie română:

„Vă spun bun venit în rândul nostru al cetăţenilor români! Sunt convinsă că acest certificat de cetăţenie este unul care vă va aduce multe drepturi dar şi multe obligaţii. Mă bucur că aţi putut face dovada că sunteţi merituoşi, devotaţi şi pentru că tot ce v-aţi dorit a putut fi realizat!”

În discursul de felicitare, Vicepreşedintele ANC, domnul Andrei Tinu a subliniat importanţa respectului acordat statutului de cetăţean român :

„De astăzi, între dumneavoastră şi România este şi o legătură juridică. Eu îmi doresc ca odată ce aţi dobândit cetăţenia română acest lucru să nu însemne doar un simplu paşaport pentru dumneavoastră ci să reprezinte o carte de vizită. De astăzi vă numiţi români şi oriunde veţi merge vă rog să fiţi mândri că sunteţi români!”

Certificatul de cetăţenie este documentul în baza căruia solicitanţii de cetăţenie română se pot adresa autorităţilor române în vederea transcrierii actelor de stare civilă.

111-577x1024

 

IMAG0091-577x1024

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF EmailE-mail