Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie extinde programul de lucru cu publicul pentru depunerea şi înregistrarea dosarelor la sediul din Bucureşti, urmând ca primirea cererilor privind cetăţenia română să se efectueze şi în fiecare zi de marţi. Astfel, programul de lucru cu publicul se va desfăşura în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi în intervalul orar 08.30 - 16.30. Începând cu data de 1 Octombrie 2017, numărul de locuri disponibile în vederea programării online pentru depunerea dosarelor va fi de 400 / zi. La depunerea dosarelor privind cetăţenia română este obligatorie prezentarea documentelor de identitate şi de stare civilă atât în original, cât şi în copie legalizată (cu traducere în limba română legalizată / supralegalizate / apostilate, dacă este cazul, în funcție de situația specifică articolului de lege în temeiul căruia este formulată cererea), în cazul documentelor emise de autorităţile altor state, sau în copie simplă în cazul documentelor emise de autoritățile române. De asemenea, nu vor fi acceptate acte laminate (plastifiate), întrucât elementele particularizante ale documentelor originale au fost deteriorate în urma laminării. În situația în care solicitantul nu prezintă originalul fiecărui document care se regăsește în copie în dosarul constituit, cererea privind cetățenia română nu va fi înregistrată de angajatul ANC, petentul fiind îndrumat în vederea reglementării situației și depunerea ulterioară a dosarului. 

Noi cetăţeni români au depus jurământul de credinţă faţă de România - 17.07.2014

Marţi, 15 iulie 2014, a fost organizată o nouă ceremonie de depunere a jurământului de credinţă şi de înmânare a certificatelor de cetăţenie faţă de România la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC).

Solemnitatea a fost deschisă de Preşedintele ANC, doamna Monica Cămărăscu şi de Vicepreşedintele ANC, domnul Andrei Tinu.

Preşedintele Autorităţii, doamna Monica Cămărăscu a transmis un mesaj de felicitare celor 146 de persoane care au obţinut certificatul de cetăţenie română:

„Vă spun bun venit în rândul nostru al cetăţenilor români! Sunt convinsă că acest certificat de cetăţenie este unul care vă va aduce multe drepturi dar şi multe obligaţii. Mă bucur că aţi putut face dovada că sunteţi merituoşi, devotaţi şi pentru că tot ce v-aţi dorit a putut fi realizat!”

În discursul de felicitare, Vicepreşedintele ANC, domnul Andrei Tinu a subliniat importanţa respectului acordat statutului de cetăţean român :

„De astăzi, între dumneavoastră şi România este şi o legătură juridică. Eu îmi doresc ca odată ce aţi dobândit cetăţenia română acest lucru să nu însemne doar un simplu paşaport pentru dumneavoastră ci să reprezinte o carte de vizită. De astăzi vă numiţi români şi oriunde veţi merge vă rog să fiţi mândri că sunteţi români!”

Certificatul de cetăţenie este documentul în baza căruia solicitanţii de cetăţenie română se pot adresa autorităţilor române în vederea transcrierii actelor de stare civilă.

111-577x1024

 

IMAG0091-577x1024

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF EmailE-mail