Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie extinde programul de lucru cu publicul pentru depunerea şi înregistrarea dosarelor la sediul din Bucureşti, urmând ca primirea cererilor privind cetăţenia română să se efectueze şi în fiecare zi de marţi. Astfel, programul de lucru cu publicul se va desfăşura în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi în intervalul orar 08.30 - 16.30. Începând cu data de 1 Octombrie 2017, numărul de locuri disponibile în vederea programării online pentru depunerea dosarelor va fi de 400 / zi. La depunerea dosarelor privind cetăţenia română este obligatorie prezentarea documentelor de identitate şi de stare civilă atât în original, cât şi în copie legalizată (cu traducere în limba română legalizată / supralegalizate / apostilate, dacă este cazul, în funcție de situația specifică articolului de lege în temeiul căruia este formulată cererea), în cazul documentelor emise de autorităţile altor state, sau în copie simplă în cazul documentelor emise de autoritățile române. De asemenea, nu vor fi acceptate acte laminate (plastifiate), întrucât elementele particularizante ale documentelor originale au fost deteriorate în urma laminării. În situația în care solicitantul nu prezintă originalul fiecărui document care se regăsește în copie în dosarul constituit, cererea privind cetățenia română nu va fi înregistrată de angajatul ANC, petentul fiind îndrumat în vederea reglementării situației și depunerea ulterioară a dosarului. 

Vizita delegatiei ANC in Republica Moldova - 03.07.2013

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC), doamna Monica Cămărăscu, a efectuat în data de 2 iulie 2013, o vizită de lucru la Chişinău, în vederea identificării unor noi mecanisme de optimizare a procedurilor de soluţionare a cererilor de redobândire a cetăţeniei române depuse de cetăţeni din Republica Moldova.

Prezenţa Preşedintelui  Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, doamna Monica Cămărăscu, la Chişinău a avut loc în contextul anunţului făcut de Ministrul Justiţiei , domnul Robert Cazanciuc , cu ocazia vizitei oficiale efectuate în Republica Moldova, în luna iunie, anul curent.

Întrevederile şi discuţiile tehnice avute cu Viceministrul Justiţiei, domnul Vladimir Grosu, cu reprezentanţii Direcţiei notariat şi avocatură, precum şi ai Serviciului Stării Civile din cadrul aceluiaşi minister, dar şi cu preşedinţii asociaţiilor obşteşti ai notarilor din Republica Moldova au vizat identificarea de noi soluţii pentru îmbunătăţirea activităţii de  redobândire a cetăţeniei române şi fluidizarea acestui proces.

Delegaţia română, din care a făcut parte şi Preşedintele Comisiei pentru Cetăţenie, a dat asigurări că autorităţile de la Bucureşti depun toate eforturile necesare creării unor condiţii favorabile soluţionării cu celeritate şi în condiţii de totală transparenţă a tuturor cererilor de redobândire a cetăţeniei române.

Viceministrul Justiţiei din Republica Moldova a salutat vizita delegaţiei ANC şi a reconfirmat buna colaborare în acest domeniu cu instituţiile de la Bucureşti .

O întâlnire distinctă, având, de asemenea, caracter tehnic s-a desfăşurat la Ambasada României de la Chişinău, cu participarea domnului Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar Marius Gabriel Lazurca  şi a reprezentanţilor diplomatici.

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF EmailE-mail