Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie extinde programul de lucru cu publicul pentru depunerea şi înregistrarea dosarelor la sediul din Bucureşti, urmând ca primirea cererilor privind cetăţenia română să se efectueze şi în fiecare zi de marţi. Astfel, programul de lucru cu publicul se va desfăşura în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi în intervalul orar 08.30 - 16.30. Numărul de locuri disponibile în vederea programării online pentru depunerea dosarelor va fi de 350 / zi.  

    Pornind de la obiectivele de eficientizare şi transparentizare a activității Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), angajamente asumate de către Guvernul României prin aderarea la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă şi pentru o mai bună gestionare a activității de primire și înregistrare a cererilor, începând cu data de 22.05.2017 la sediul ANC din București înregistrarea cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Legea nr. 21/1991, se va efectua exclusiv în baza programării prealabile online a petenților pe site-ul instituției (Programare online). Pentru utilizarea aplicaţiei de programare online nu se percep taxe, fiind un serviciu gratuit.

      Persoanele care se vor prezenta la sediul ANC începând cu data de 22.05.2017 în vederea depunerii cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Lege, fără a se programa în prealabil pentru înregistrarea dosarului, nu vor putea depune cererea privind cetățenia română. Obligativitatea programării prealabile online în vederea depunerii cererilor nu se aplică persoanelor care formulează cereri privind cetățenia română în temeiul articolelor 8, 81, 10 și 27 din Legea nr. 21/1991.

Vizita delegatiei ANC in Republica Moldova - 03.07.2013

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC), doamna Monica Cămărăscu, a efectuat în data de 2 iulie 2013, o vizită de lucru la Chişinău, în vederea identificării unor noi mecanisme de optimizare a procedurilor de soluţionare a cererilor de redobândire a cetăţeniei române depuse de cetăţeni din Republica Moldova.

Prezenţa Preşedintelui  Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, doamna Monica Cămărăscu, la Chişinău a avut loc în contextul anunţului făcut de Ministrul Justiţiei , domnul Robert Cazanciuc , cu ocazia vizitei oficiale efectuate în Republica Moldova, în luna iunie, anul curent.

Întrevederile şi discuţiile tehnice avute cu Viceministrul Justiţiei, domnul Vladimir Grosu, cu reprezentanţii Direcţiei notariat şi avocatură, precum şi ai Serviciului Stării Civile din cadrul aceluiaşi minister, dar şi cu preşedinţii asociaţiilor obşteşti ai notarilor din Republica Moldova au vizat identificarea de noi soluţii pentru îmbunătăţirea activităţii de  redobândire a cetăţeniei române şi fluidizarea acestui proces.

Delegaţia română, din care a făcut parte şi Preşedintele Comisiei pentru Cetăţenie, a dat asigurări că autorităţile de la Bucureşti depun toate eforturile necesare creării unor condiţii favorabile soluţionării cu celeritate şi în condiţii de totală transparenţă a tuturor cererilor de redobândire a cetăţeniei române.

Viceministrul Justiţiei din Republica Moldova a salutat vizita delegaţiei ANC şi a reconfirmat buna colaborare în acest domeniu cu instituţiile de la Bucureşti .

O întâlnire distinctă, având, de asemenea, caracter tehnic s-a desfăşurat la Ambasada României de la Chişinău, cu participarea domnului Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar Marius Gabriel Lazurca  şi a reprezentanţilor diplomatici.

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF EmailE-mail