Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie extinde programul de lucru cu publicul pentru depunerea şi înregistrarea dosarelor la sediul din Bucureşti, urmând ca primirea cererilor privind cetăţenia română să se efectueze şi în fiecare zi de marţi. Astfel, programul de lucru cu publicul se va desfăşura în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi în intervalul orar 08.30 - 16.30. Numărul de locuri disponibile în vederea programării online pentru depunerea dosarelor va fi de 350 / zi.  

    Pornind de la obiectivele de eficientizare şi transparentizare a activității Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), angajamente asumate de către Guvernul României prin aderarea la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă şi pentru o mai bună gestionare a activității de primire și înregistrare a cererilor, începând cu data de 22.05.2017 la sediul ANC din București înregistrarea cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Legea nr. 21/1991, se va efectua exclusiv în baza programării prealabile online a petenților pe site-ul instituției (Programare online). Pentru utilizarea aplicaţiei de programare online nu se percep taxe, fiind un serviciu gratuit.

      Persoanele care se vor prezenta la sediul ANC începând cu data de 22.05.2017 în vederea depunerii cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Lege, fără a se programa în prealabil pentru înregistrarea dosarului, nu vor putea depune cererea privind cetățenia română. Obligativitatea programării prealabile online în vederea depunerii cererilor nu se aplică persoanelor care formulează cereri privind cetățenia română în temeiul articolelor 8, 81, 10 și 27 din Legea nr. 21/1991.

Comunicat de presa - 26.07.2012

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC), domnul Gheorghe Emacu, a efectuat în data de 25 iulie 2012, o vizită de lucru la Chişinău, în vederea identificării unor noi mecanisme de optimizare a procedurilor de soluţionare a cererilor de redobândire a cetăţeniei române depuse de cetăţeni din Republica Moldova. Prezenţa Preşedintelui Gheorghe Emacu la Chişinău a avut loc în contextul anunţului făcut de prim-ministrul României, domnul Victor Ponta, cu ocazia vizitei oficiale efectuate în Republica Moldova, la începutul săptămânii trecute.

Întrevederile şi discuţiile tehnice avute cu ministrul Justiţiei, domnul Oleg Efrim, cu reprezentanţii Direcţiei notariat şi avocatură, precum şi ai Serviciului Stării Civile din cadrul aceluiaşi minister, dar şi cu preşedinţii asociaţiilor obşteşti ai notarilor din Republica Moldova au vizat identificarea de noi soluţii pentru îmbunătăţirea activităţii de  redobândire a cetăţeniei române şi fluidizarea acestui proces.

Delegaţia română, din care a făcut parte şi Preşedintele Comisiei pentru Cetăţenie, a dat asigurări că autorităţile de la Bucureşti depun toate eforturile necesare creării unor condiţii favorabile soluţionării cu celeritate şi în condiţii de totală transparenţă a tuturor cererilor de redobândire a cetăţeniei române.

Ministrul Justiţiei din Republica Moldova a salutat vizita delegaţiei ANC, a reconfirmat buna colaborare în acest domeniu cu instituţiile de la Bucureşti şi a adresat Preşedintelui ANC rugămintea de a semnala direct orice tentative ale unor funcţionari din Republica Moldova de a transforma procesul într-o afacere proprie, declarându-se ferm decis să pună capăt unor asemenea practici. Ministrul Oleg Efrim a propus chiar iniţierea unui canal direct de comunicare pentru semnalarea tentativelor de încălcare a legii de către angajaţi ai instituţiilor de stat din Republica Moldova.

Reprezentanţii celor trei asociaţii obşteşti ale notarilor moldoveni şi-au manifestat interesul pentru iniţierea unor întâlniri care să clarifice transcrierea actelor de stare civilă, solicitând, totodată, ANC identificarea unor posibilităţi de depunere a dosarelor de redobândire a cetăţeniei române şi prin procură notarială.

Directorul Serviciului de Stare Civilă de la Chişinău a sugerat încheierea unui protocol între părţi, cu privire la identificarea modificărilor succesive ale denumirii localităţilor din statul vecin, urmare schimbărilor de ordin administrativ-teritorial intervenite de-a lungul timpului.

O întâlnire distinctă, având, de asemenea, caracter tehnic s-a desfăşurat la Ambasada României de la Chişinău, cu participarea reprezentanţilor diplomatici ai ţării noastre de la Consulatele Bălţi, Cahul şi, desigur, Chişinău.

  

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF EmailE-mail