Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie extinde programul de lucru cu publicul pentru depunerea şi înregistrarea dosarelor la sediul din Bucureşti, urmând ca primirea cererilor privind cetăţenia română să se efectueze şi în fiecare zi de marţi. Astfel, programul de lucru cu publicul se va desfăşura în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi în intervalul orar 08.30 - 16.30. Începând cu data de 1 Octombrie 2017, numărul de locuri disponibile în vederea programării online pentru depunerea dosarelor va fi de 400 / zi. La depunerea dosarelor privind cetăţenia română este obligatorie prezentarea documentelor de identitate şi de stare civilă atât în original, cât şi în copie legalizată (cu traducere în limba română legalizată / supralegalizate / apostilate, dacă este cazul, în funcție de situația specifică articolului de lege în temeiul căruia este formulată cererea), în cazul documentelor emise de autorităţile altor state, sau în copie simplă în cazul documentelor emise de autoritățile române. De asemenea, nu vor fi acceptate acte laminate (plastifiate), întrucât elementele particularizante ale documentelor originale au fost deteriorate în urma laminării. În situația în care solicitantul nu prezintă originalul fiecărui document care se regăsește în copie în dosarul constituit, cererea privind cetățenia română nu va fi înregistrată de angajatul ANC, petentul fiind îndrumat în vederea reglementării situației și depunerea ulterioară a dosarului. 

Suspecţi de fals privind identitatea - 20.01.2016

       Marţi, 19 ianuarie 2016, în jurul orei 16.00, jandarmii din cadrul Jandarmeriei Capitalei, care asigurau ordinea şi siguranţa publică în zona Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, au fost sesizaţi de lucrătorii instituţiei cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi dat declaraţii false privind identitatea lor.

       Cei şapte bărbaţi s-au prezentat la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie având asupra lor documentele de identitate ale altor persoane cu scopul de a obţine în locul acestora Certificatul de cetăţenie română. Jandarmii le-au întocmit celor în cauză actele de sesizare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals privind identitatea, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 327 din C.P., pentru care riscă până la 5 ani de închisoare

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF EmailE-mail