Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie extinde programul de lucru cu publicul pentru depunerea şi înregistrarea dosarelor la sediul din Bucureşti, urmând ca primirea cererilor privind cetăţenia română să se efectueze şi în fiecare zi de marţi. Astfel, programul de lucru cu publicul se va desfăşura în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi în intervalul orar 08.30 - 16.30. Numărul de locuri disponibile în vederea programării online pentru depunerea dosarelor va fi de 350 / zi.  

    Pornind de la obiectivele de eficientizare şi transparentizare a activității Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), angajamente asumate de către Guvernul României prin aderarea la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă şi pentru o mai bună gestionare a activității de primire și înregistrare a cererilor, începând cu data de 22.05.2017 la sediul ANC din București înregistrarea cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Legea nr. 21/1991, se va efectua exclusiv în baza programării prealabile online a petenților pe site-ul instituției (Programare online). Pentru utilizarea aplicaţiei de programare online nu se percep taxe, fiind un serviciu gratuit.

      Persoanele care se vor prezenta la sediul ANC începând cu data de 22.05.2017 în vederea depunerii cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Lege, fără a se programa în prealabil pentru înregistrarea dosarului, nu vor putea depune cererea privind cetățenia română. Obligativitatea programării prealabile online în vederea depunerii cererilor nu se aplică persoanelor care formulează cereri privind cetățenia română în temeiul articolelor 8, 81, 10 și 27 din Legea nr. 21/1991.

Participarea Președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie, doamna Iulia-Mălina Ciobanu, la dezbaterea „Drumul spre libertate și demnitate al femeilor refugiate” - 11.03.2016

 

Președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), doamna Iulia-Mălina Ciobanu, a participat vineri, 11 martie 2016, la dezbaterea „Drumul spre libertate și demnitate al femeilor refugiate”, organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România. Printre invitați s-au aflat deputați în Parlamentul European, reprezentanți ai unor instituții naționale și internaționale cu expertiză în domeniu, ai unor ONG-uri, jurnaliști, precum și voluntari în taberele de refugiați.

Dezbaterea a fost structurată în trei secțiuni: Aspecte ale politicilor de azil din perspectiva Parlamentului European, Provocările crizei refugiaților din perspectiva instituțiilor naționale și a organizațiilor internaționale și Criza refugiaților prin prisma experienței personale.

În cadrul intervenției avute, doamna președinte Iulia-Mălina Ciobanu a evidențiat condițiile specifice de acordare a cetățeniei române în cazul refugiaților, conform legii existând posibilitatea reducerii la jumătate a perioadei minime necesare de domiciliu pe teritoriul statului roman pentru solicitanții care au dobândit statutul de refugiat. De asemenea, a accentuat importanța procesului de integrare a acestor persoane prin consiliere, proces la care ANC dorește să fie parte, alături de alte instituții ale statului, dar mai ales alături de ONG-urile care au experiență și resurse în domeniu și constituie un pilon important în acest demers.

În acest context, integrarea femeilor refugiate (până la ultima etapă a acestei integrări – dobândirea cetățeniei) reprezintă o provocare majoră pentru instituții, deci și pentru ANC, deoarece neintegrarea lor presupune continuarea traiului într-un microclimat social, în care femeile reprezintă o categorie specială cu o situație dificilă: se găsesc într-o țară străină, cu o cultură străină, multe dintre ele fiind casnice, deci izolate, nu au cu cine comunica în afara microgrupului, nu își găsesc de lucru, ceea ce semnifică practic perpetuarea culturii din țările de proveniență și în esență neadaptarea la valorile democratice.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF EmailE-mail