Pornind de la obiectivele de eficientizare şi transparentizare a activității Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), angajamente asumate de către Guvernul României prin aderarea la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă şi pentru o mai bună gestionare a activității de primire și înregistrare a cererilor, începând cu data de 22.05.2017 la sediul ANC din București înregistrarea cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Legea nr. 21/1991, se va efectua exclusiv în baza programării prealabile online a petenților pe site-ul instituției (Programare online). Pentru utilizarea aplicaţiei de programare online nu se percep taxe, fiind un serviciu gratuit.

         De asemenea, începând cu data de 24.05.2017 numărul de locuri disponibile programării online în vederea depunerii dosarului la sediul ANC crește la 350 de programări online / zi de lucru cu publicul. Persoanele care se vor prezenta la sediul ANC începând cu data de 22.05.2017 în vederea depunerii cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Lege, fără a se programa în prealabil pentru înregistrarea dosarului, nu vor putea depune cererea privind cetățenia română. Lista persoanelor programate în fiecare zi de lucru cu publicul va fi afișată pe pagina de internet a Autorității cu cel puțin 7 zile înainte de data programării. De asemenea, lista va fi afișată și la sediul ANC.

         Obligativitatea programării prealabile online în vederea depunerii cererilor nu se aplică persoanelor care formulează cereri privind cetățenia română în temeiul articolelor 8, 81, 10 și 27 din Legea nr. 21/1991.

Ședință solemnă de depunere a jurământului de credință față de România

 

          Președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie, doamna Iulia Mălina Ciobanu, a prezidat joi, 23 iunie 2016, ceremonia de depunere a jurământului de credință față de România de către 43 de persoane cărora le-au fost aprobate cererile de acordare a cetățeniei române. Ședința solemnă s-a desfășurat în prezența a numeroși invitați, dintre care amintim: doamna procuror Nicoleta Eucarie, președinte fondator al Autorității Naționale pentru Cetățenie, domnul Mircea Mocanu Şef al Biroului România al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, doamna Rodica Novac, preşedinte al Asociaţiei CONECT, doamna Jasim Hashim Sukaina, mediator intercultural,  domnul Răzvan Samoilă, Preşedinte al Fundaţiei ARCA Forumul Român pentru Refugiaţi şi Migranţi.

            În alocuțiunea susținută, doamna Iulia Mălina Ciobanu a adresat urări de bun-venit în rândul cetățenilor români  persoanelor care au depus jurământul, subliniind în același timp drepturile, dar și obligațiile ce le revin ca urmare a dobândirii noului statut. De asemenea, invitații prezenți au avut scurte intervenții menite să reliefeze importanța momentului, precum și oportunitățile ce se vor deschide proaspeţilor cetățeni români.

   La finalul ceremoniei, care a beneficiat și de prezența unui număr însemnat de jurnaliști, Președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie a oferit declarații de presă, acestea fiind preluate în mediul presei online.

 imageResize2

cetateni-1

 

20160623 112459

 

20160623 111534

20160623 113418

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF EmailE-mail