Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie extinde programul de lucru cu publicul pentru depunerea şi înregistrarea dosarelor la sediul din Bucureşti, urmând ca primirea cererilor privind cetăţenia română să se efectueze şi în fiecare zi de marţi. Astfel, programul de lucru cu publicul se va desfăşura în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi în intervalul orar 08.30 - 16.30. Începând cu data de 1 Octombrie 2017, numărul de locuri disponibile în vederea programării online pentru depunerea dosarelor va fi de 400 / zi. La depunerea dosarelor privind cetăţenia română este obligatorie prezentarea documentelor de identitate şi de stare civilă atât în original, cât şi în copie legalizată (cu traducere în limba română legalizată / supralegalizate / apostilate, dacă este cazul, în funcție de situația specifică articolului de lege în temeiul căruia este formulată cererea), în cazul documentelor emise de autorităţile altor state, sau în copie simplă în cazul documentelor emise de autoritățile române. De asemenea, nu vor fi acceptate acte laminate (plastifiate), întrucât elementele particularizante ale documentelor originale au fost deteriorate în urma laminării. În situația în care solicitantul nu prezintă originalul fiecărui document care se regăsește în copie în dosarul constituit, cererea privind cetățenia română nu va fi înregistrată de angajatul ANC, petentul fiind îndrumat în vederea reglementării situației și depunerea ulterioară a dosarului. 

Ședință solemnă de depunere a jurământului de credință față de România

 

          Președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie, doamna Iulia Mălina Ciobanu, a prezidat joi, 23 iunie 2016, ceremonia de depunere a jurământului de credință față de România de către 43 de persoane cărora le-au fost aprobate cererile de acordare a cetățeniei române. Ședința solemnă s-a desfășurat în prezența a numeroși invitați, dintre care amintim: doamna procuror Nicoleta Eucarie, președinte fondator al Autorității Naționale pentru Cetățenie, domnul Mircea Mocanu Şef al Biroului România al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, doamna Rodica Novac, preşedinte al Asociaţiei CONECT, doamna Jasim Hashim Sukaina, mediator intercultural,  domnul Răzvan Samoilă, Preşedinte al Fundaţiei ARCA Forumul Român pentru Refugiaţi şi Migranţi.

            În alocuțiunea susținută, doamna Iulia Mălina Ciobanu a adresat urări de bun-venit în rândul cetățenilor români  persoanelor care au depus jurământul, subliniind în același timp drepturile, dar și obligațiile ce le revin ca urmare a dobândirii noului statut. De asemenea, invitații prezenți au avut scurte intervenții menite să reliefeze importanța momentului, precum și oportunitățile ce se vor deschide proaspeţilor cetățeni români.

   La finalul ceremoniei, care a beneficiat și de prezența unui număr însemnat de jurnaliști, Președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie a oferit declarații de presă, acestea fiind preluate în mediul presei online.

 imageResize2

cetateni-1

 

20160623 112459

 

20160623 111534

20160623 113418

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF EmailE-mail