Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie extinde programul de lucru cu publicul pentru depunerea şi înregistrarea dosarelor la sediul din Bucureşti, urmând ca primirea cererilor privind cetăţenia română să se efectueze şi în fiecare zi de marţi. Astfel, programul de lucru cu publicul se va desfăşura în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi în intervalul orar 08.30 - 16.30. Numărul de locuri disponibile în vederea programării online pentru depunerea dosarelor va fi de 350 / zi.  

    Pornind de la obiectivele de eficientizare şi transparentizare a activității Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), angajamente asumate de către Guvernul României prin aderarea la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă şi pentru o mai bună gestionare a activității de primire și înregistrare a cererilor, începând cu data de 22.05.2017 la sediul ANC din București înregistrarea cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Legea nr. 21/1991, se va efectua exclusiv în baza programării prealabile online a petenților pe site-ul instituției (Programare online). Pentru utilizarea aplicaţiei de programare online nu se percep taxe, fiind un serviciu gratuit.

      Persoanele care se vor prezenta la sediul ANC începând cu data de 22.05.2017 în vederea depunerii cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Lege, fără a se programa în prealabil pentru înregistrarea dosarului, nu vor putea depune cererea privind cetățenia română. Obligativitatea programării prealabile online în vederea depunerii cererilor nu se aplică persoanelor care formulează cereri privind cetățenia română în temeiul articolelor 8, 81, 10 și 27 din Legea nr. 21/1991.

MCPDC finalizeaza evaluarea implementarii memorandumului privind cresterea transparentei. ANC in top 10 institutii

Sursa: http://dialogcivic.gov.ro/2016/08/comunicat-de-presa-mcpdc-finalizeaza-evaluarea-implementarii-memorandumului-privind-cresterea-transparenteistandardizarea-propunand-cabinetului-o-serie-de-masuri-ferme-pentru-domeniile-in-care-sistem/#null

 

Până la 1 septembrie, MCPDC va propune Guvernului măsuri ferme (care pot fi legislative sau de organizare internă) care să adreseze lipsa de conformare cu prevederile legale/decise concomitent cu evidențierea cazurilor în care sunt vizibile eforturi în direcția creșterii transparenței.

 

Totodată, primelor 10 instituții din toată țara cu eforturi făcute în linie cu angajamentele Guvernului nu numai cu litera legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, li se vor recunoaște public eforturile. Top 10 instituții transparente sunt: Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) – MJ, Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) – MJ, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) – MDRAP, Instituțiile Prefectului din județele Botoșani, Brăila, București, Galați, Olt, Prahova și Teleorman.Ținem să apreciem eforturile unor instituții cum ar fi: Agenția Națională pentru Zootehnie Prof. Dr. G.K. Constantinescu – MADR, Direcția Generală Pașapoarte – MAI, Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Vrancea – MC, Agenția pentru Mediu Biștrița dar și din Timiș – MMPAP pentru eforturile vizibile în materia publicării din oficiu de informații și documente de interes public.”

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sursa: http://www.agerpres.ro/politica/2016/08/11/oficiul-national-al-registrului-comertului-si-autoritatea-pentru-cetatenie-printre-cele-mai-transparente-institutii-19-18-30

 

„Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) a finalizat monitorizarea implementării memorandumului privind creșterea transparenței/standardizarea, în urma căreia a constatat că printre cele mai transparente instituții din țară se numără Oficiul Național al Registrului Comerțului, Autoritatea Națională pentru Cetățenie, Inspectoratul de Stat în Construcții și Prefecturile din Botoșani, Brăila, București, Galați, Olt, Prahova și Teleorman.”