Pornind de la obiectivele de eficientizare şi transparentizare a activității Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), angajamente asumate de către Guvernul României prin aderarea la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă şi pentru o mai bună gestionare a activității de primire și înregistrare a cererilor, începând cu data de 22.05.2017 la sediul ANC din București înregistrarea cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Legea nr. 21/1991, se va efectua exclusiv în baza programării prealabile online a petenților pe site-ul instituției (Programare online). Pentru utilizarea aplicaţiei de programare online nu se percep taxe, fiind un serviciu gratuit.

         De asemenea, începând cu data de 24.05.2017 numărul de locuri disponibile programării online în vederea depunerii dosarului la sediul ANC crește la 350 de programări online / zi de lucru cu publicul. Persoanele care se vor prezenta la sediul ANC începând cu data de 22.05.2017 în vederea depunerii cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Lege, fără a se programa în prealabil pentru înregistrarea dosarului, nu vor putea depune cererea privind cetățenia română. Lista persoanelor programate în fiecare zi de lucru cu publicul va fi afișată pe pagina de internet a Autorității cu cel puțin 7 zile înainte de data programării. De asemenea, lista va fi afișată și la sediul ANC.

         Obligativitatea programării prealabile online în vederea depunerii cererilor nu se aplică persoanelor care formulează cereri privind cetățenia română în temeiul articolelor 8, 81, 10 și 27 din Legea nr. 21/1991.

Domnul Amet VAROL, noul Vicepresedinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie

     Prin Decizia Prim-Ministrului Guvernului României nr. 367, publicată în Monitorul Oficial nr. 298 din 26 aprilie 2017 Partea I, domnul Amet VAROL a fost numit vicepresedinte, cu rang de subsecretar de stat al Autorității Naționale pentru Cetățenie pentru un mandat de 4 ani.

       Domnul Amet aparține comunității turco-tătare din România, pe care a reprezentat-o în mandatul 2012-2016 în Camera Deputaților.

     Noul Vicepreședinte va contribui, alături de președintele instituției și de celălalt vicepreședinte, la implementarea unor înainte standarde de performanță, transparență și eficacitate. 

 

 ECO_1721x.png