Programări online pentru avocați  (descarca documentul in format word icon

  Începând cu data de 01.08.2018 la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) din București, str. Smârdan nr. 3, sector 3, înregistrarea cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 8, art. 8.1, art. 10 şi art. 27 din Legea nr. 21/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, însoțite de actele care dovedesc îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, se va efectua exclusiv în baza programării prealabile a petenților, care vor utiliza în acest scop adresele de e-mail create pentru fiecare articol în parte. De asemenea, se menţin prevederile dispoziţiilor anterioare cu privire la obligativitatea programării prealabile online a persoanelor care depun cereri privind cetăţenia română (formulate în temeiul art. 11 din Legea nr. 21/1991) atât la sediul ANC, cât şi la Birourile Teritoriale.

 

   Persoanele programate pentru depunerea jurământului la sediul A.N.C., în vederea eliberării certificatului de cetățenie si pentru copiii minori, trebuie să prezinte următoarele:
    - 2 (două) poze tip buletin pentru fiecare copil în parte;
    - pașaport /act de identitate al copilului minor sau pașaport al părinților în care se regaseste fotografia minorului.
   NU este necesară prezența copiilor la depunerea jurământului și nici la eliberarea certificatului de cetățenie al acestora.  
 

     La înregistrarea dosarelor privind cetăţenia română este obligatorie depunerea a două fotografii color de dată recentă format 3.5 cm X 4.5 cm (măsură aplicabilă începând cu data de 02.07.2018), precum şi prezentarea documentelor de identitate şi de stare civilă atât în original, cât şi în copie legalizată (cu traducere în limba română legalizată / supralegalizate / apostilate, dacă este cazul, în funcție de situația specifică articolului de lege în temeiul căruia este formulată cererea), în cazul documentelor emise de autorităţile altor state, sau în copie simplă în cazul documentelor emise de autoritățile române. De asemenea, nu vor fi acceptate acte laminate (plastifiate), întrucât elementele particularizante ale documentelor originale au fost deteriorate în urma laminării. În situația în care solicitantul nu prezintă originalul fiecărui document care se regăsește în copie în dosarul constituit, cererea privind cetățenia română nu va fi înregistrată de angajatul ANC, petentul fiind îndrumat în vederea reglementării situației și depunerea ulterioară a dosarului. 

 

Ceremonie depunere jurământ - 27.03.2018

Marți, 27 martie 2018, s-a desfășurat, la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie, ședința solemnă de depunere a jurământului de credință față de România a unui număr de 100 de etnici români din Republica Moldova, eveniment prilejuit de aniversarea împlinirii unui secol de la momentul unirii Basarabiei cu Patria Mamă.

La evenimentul prezidat de Andrei Tinu, președinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, și Varol Amet, vicepreședinte al instituției, au participat personalități ale vieții publice din  România și din Diaspora: senatorul  Titus Corlățean, președinte al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, fost ministru al Justiției și al Afacerilor Externe, deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Sofia-Mariana Moț, secretar de stat în Ministerul Justiției, coordonator al activității ANC, Veaceslav Șaramet, secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, ambasadorul și istoricul Dumitru Preda, vicepreședinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Mircea Popescu, lider al Consiliului Mondial Român din Statele Unite ale Americii, George Simion, președinte al Platformei Unioniste Acțiunea 2012. Vorbitorii au subliniat, în alocuțiunile lor, importanța evenimentului și a Basarabiei în politica, știința și cultura românească de-a lungul istoriei.

În încheiere, președintele Andrei Tinu a ținut să mulțumească echipei ANC pentru implicarea în organizarea și desfășurarea evenimentului, felicitându-i totodată pe cei care au redobândit cu acest prilej cetățenia română.

v_ECO_3472.png

v_ECO_3443.png

v_ECO_3469.png

v_ECO_3429.png

v_DSC_0784.png

v_ECO_3476.png

v_DSC_0849.png

v_ECO_3471.png