Începând cu 15 Octombrie 2019, pentru evitarea neconcordanțelor apărute între numele petenților din documentele străine și numele acestora din documentele românești (documente emise pe baza traducerilor legalizate ale certificatelor de naștere), se vor accepta la depunerea dosarului de cetățenie, doar documentele cu  traduceri legalizate care respectă transliterația latină din pașaportul petentului.

 

  FOARTE IMPORTANT ! La sediul ANC din București şi la sediile Birourilor Teritoriale din Galaţi, Iaşi şi Suceava, înregistrarea cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 8, art. 81, art. 10, art. 11 şi art. 27 din Legea nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se efectuează exclusiv în baza programării online pe modulul de programare de tip calendar

  

IMPORTANT! În cazul în care un solicitant face o programare pe un articol de lege (exemplu art. 8) iar la depunerea actelor rezultă că cererea este în conformitate cu un alt articol de lege decât cel pentru care s-a făcut programarea (exemplu art. 11), programarea va fi anulată iar depunerea cererii va fi respinsă urmând a se reprograma la o dată ulterioară, în conformitate cu articolul corect de lege.

 

   Persoanele programate pentru depunerea jurământului la sediul A.N.C., în vederea eliberării certificatului de cetățenie si pentru copiii minori, trebuie să prezinte următoarele:
    - 2 (două) poze tip buletin pentru fiecare copil în parte;
    - pașaport /act de identitate al copilului minor sau pașaport al părinților în care se regaseste fotografia minorului.
   NU este necesară prezența copiilor la depunerea jurământului și nici la eliberarea certificatului de cetățenie al acestora.  
 

     La înregistrarea dosarelor privind cetăţenia română este obligatorie depunerea a două fotografii color de dată recentă format 3.5 cm X 4.5 cm (măsură aplicabilă începând cu data de 02.07.2018), precum şi prezentarea documentelor de identitate şi de stare civilă atât în original, cât şi în copie legalizată (cu traducere în limba română legalizată / supralegalizate / apostilate, dacă este cazul, în funcție de situația specifică articolului de lege în temeiul căruia este formulată cererea), în cazul documentelor emise de autorităţile altor state, sau în copie simplă în cazul documentelor emise de autoritățile române. De asemenea, nu vor fi acceptate acte laminate (plastifiate), întrucât elementele particularizante ale documentelor originale au fost deteriorate în urma laminării. În situația în care solicitantul nu prezintă originalul fiecărui document care se regăsește în copie în dosarul constituit, cererea privind cetățenia română nu va fi înregistrată de angajatul ANC, petentul fiind îndrumat în vederea reglementării situației și depunerea ulterioară a dosarului. 

 
   Incepand cu data de 1 Ianuarie 2020, programul de lucru al Autorității pentru Cetățenie se va desfășura după cum urmează:
- de luni până joi, în intervalul 08.30 - 17.00 
- vineri, în intervalul 08.30 - 14.30
   Incepând cu datade 04 MAI 2020, nu se vor accepta adeverințe de arhivă ca documente de susținere a cererilor de redobândire a cetățeniei române!

 

 

Ceremonie depunere jurământ - 28.11.2018

Miercuri, 28 noiembrie 2018, s-a desfășurat, la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie, ședința solemnă de depunere a jurământului de credință față de România a unui număr de 100 de etnici români din Republica Moldova, eveniment prilejuit de aniversarea împlinirii unui secol de la momentul unirii Bucovinei cu Patria Mamă.

 

La evenimentul prezidat de Andrei Tinu, președinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, Varol Amet și Marius Bozgan, vicepreședinții instituției, au participat personalități ale vieții publice din  România și din Diaspora: Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, dl. Veaceslav Șaramet, secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, dna. comisar-șef de poliție Daniela Huțul, director în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră și dl. George Simion, președinte al Platformei Unioniste Acțiunea 2012. Vorbitorii au subliniat, în alocuțiunile lor, importanța evenimentului și a și a momentului unirii în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. Momentul a fost însuflețit de interpreta de muzica populară Doina Ianculescu cu două cântece românești și de maestrul Gheorghe Turda care a intonat imnul României la deschiderea ceremoniei și un purpuriu de cântece naționaliste la finalul acesteia.

 

În încheiere, președintele Andrei Tinu a ținut să mulțumească invitaților și echipei ANC pentru implicarea în organizarea și desfășurarea evenimentului, felicitându-i totodată pe cei care au redobândit cu acest prilej cetățenia română.

01DSC 0647

03DSC 0378

05DSC 0389