Comunicate de presă

Comunicat Ziua Limbii Române – 31.08.2022

Astăzi, 31 august 2022, la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie a avut loc ceremonia de depunere a jurământului de credință față de România de către 41 de persoane cărora le-au fost aprobate cererile de redobândire a cetățeniei române.

Evenimentul, deosebit de important în viața viitorilor cetățeni români, marchează și sărbătorirea Zilei Limbii Române, prilej de reafirmare a mândriei naționale și a identității de neam.

Jurământul de credință față de România a fost depus în ședință solemnă în fața doamnei Gabriela LENGHEL, președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie, alături de care s-au aflat cei doi vicepreședinți ai Autorității, domnul Ciprian-Adrian FLORESCU și domnul Cezar-Costin STANCU.

La eveniment au participat în calitate de invitați oficiali:

 • Domnul Nelu CIOBANU, Secretar de Stat, Ministerul Justiției;
 • Excelența Sa Victor CHIRILÂ, Ambasador al Republicii Moldova în România;
 • Domnul Claudiu-Ion TEODORESCU, Secretar General, Ministerul Justiției;
 • Domnul Cătălin-Aurel GIULESCU, chestor de poliție, director, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date;
 • Doamna Cristina-Mihaela COJOCARIU, comisar-șef de poliție, director general, Direcția Generală de Pașapoarte;
 • Domnul Marian-Gabriel CREȚU, comisar-șef de poliție, inspector general adjunct, Inspectoratul General pentru Imigrări;
 • Doamna Mihaela MANOLI, ministru consilier, Ambasada Republicii Moldova în România;
 • Doamna Daniela DIMA, consilier, Ambasada Republicii Moldova în România;
 • Domnul Mihail-Gabriel CUCU, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, Direcția Elaborare Acte Normative, Ministerul Justiției;
 • Domnul Cristian SOLOMON, comisar-șef de poliție, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră;
 • Domnul Radu COSMA, director, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

În deschiderea ședinței a fost intonat Imnul de stat al României de către membrii ai Coralei „Nicolae Lungu” a Patriahiei Române.

În alocuțiunea sa, Președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie, doamna Gabriela LENGHEL, a urat bun venit înalților oficiali și viitorilor cetățeni români și a elogiat marea sărbătoare a Limbii Române care își propune să-i unească în fiecare an pe toți cei care vorbesc și simt românește.

După intonarea Imnului de stat al României și înmânarea certificatelor de cetățenie, au luat cuvântul domnul Nelu Ciobanu, Secretar de stat, coordonatorul Autorității Naționale pentru Cetățenie din partea Ministerului Justiției și Excelența sa, Victor CHIRILĂ, Ambasador al Republicii Moldova în România.

Înalții oficiali au reafirmat importanța limbii române și a dublei sărbători, drepturile și obligațiile ce le revin celor ce au redobândit astăzi cetățenia română, dar și calitatea de cetățeni europeni.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Române, Autoritatea Națională pentru Cetățenie felicită toți românii și vorbitorii de limbă română și le transmite tuturor dorința de a menține vie și puternică limba neamul românesc!

 

 

 

 

 

Informatii suplimentare

Comunicat de presă – 20 octombrie 2023

ANC

Comunicat de presă Autoritatea Națională pentru Cetățenie – 20 SEPTEMBRIE 2021

ANC

Comunicat de presă

ANC
Sari la conținut