Având în vedere corecta informare a opiniei publice, coroborat cu anumite informații apărute în mediul online, referitor la reducerea termenului indicat ca fiind 3 ani pentru acordarea cetățeniei române, ANC face următoarele clarificări:
În ceea ce privește acordarea cetățeniei române în baza art. 8 din Legea cetățeniei române, termenul de acordare a cetățeniei române conform prevederilor legale în vigoare este de 8 ani, acesta putând fi redus cu până la 3 ani în anumite condiții prevăzute expres. Cu titlu de exemplu: solicitantul este căsătorit de cel puțin 5 ani cu un cetățean roman, solicitantul a dobândit statutul de refugiat și a depus eforturi deosebite în vederea integrării sale în societatea românească, mai ales dacă poate demonstra realizări remarcabile în pregătirea școlară sau profesională ori în ocupația exercitată sau implicare civică deosebită, solicitantul este cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European ori este cetățean al Confederației Elvețiene, solicitantul s-a născut pe teritoriul României, iar la data naşterii sale părinţii săi sau, după caz, unul dintre aceştia locuia legal pe teritoriul României etc.
În ceea ce privește acordarea cetățeniei române în baza art. 8 ind. 1 din Legea Cetățeniei române, cetăţenia română se poate acorda, la cerere, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin care, prin activităţi desfăşurate în mod regulat pe o perioadă de cel puţin 3 ani înainte de data cererii, a contribuit în mod deosebit la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti, dacă îndeplineşte în mod corespunzător condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b)-g).
Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin care, prin activităţi desfăşurate în mod regulat pe o perioadă de cel puţin 3 ani înainte de data cererii, a contribuit în mod deosebit la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti, dacă îndeplineşte în mod corespunzător condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b)-g).
Contribuţia la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti se dovedeşte de către solicitant prin: activităţi prin care se asigură promovarea imaginii României în străinătate sau a drepturilor românilor din străinătate ori care au drept scop susţinerea mediului asociativ românesc din străinătate; activitate didactică şi ştiinţifică de promovare a limbii şi culturii române sau activitate publicistică în limba română; activităţi prin care se asigură menţinerea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor din străinătate.
Stabilirea aspectelor menționate mai sus, prevăzute de Art. 8 indice 1, sunt strict atributul Ministerului Afacerilor Externe în ceea ce privește verificarea îndeplinirii condițiilor legale.