Comunicat 19 martie – ZIUA PAȘAPORTULUI ROMÂNESC

19 martie 2025

Celebrarea ZILEI PAȘAPORTULUI ROMÂNESC.

Pașaportul electronic românesc oferă cetățenilor libertatea de mișcare fără viză  sau cu formalități minime în 173 de țări, situându-se pe locul 7 pe scara internațională a mobilității.

Prima lege modernă privind pașapoartele a fost promulgată la data de 19 martie 1912. Actul normativ, cunoscut sub numele de „Legea asupra pașapoartelor”, a fost semnat de regele Carol I prin Înaltul Decret Regal nr. 1758 și a reprezentat un pas esențial în reglementarea documentelor de călătorie.

La mulți ani!

Autoritatea Națională pentru Cetățenie

ANUNȚ IMPORTANT – În atenția persoanelor care urmează să depună cereri de acordare sau redobândire a cetățeniei române

Având în vedere intrarea în vigoare a modificărilor aduse Legii cetățeniei române nr. 21/1991, republicată, prin Legea nr. 14/2025 pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 21/ din 12.03.2025, subliniem că, în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (3) din Legea nr. 21/1991, dovada stării civile a solicitantului, a ascendenților și a descendenților săi, după caz, se face prin extrase originale de pe actele de stare civilă eliberate de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare / redobândire a cetățeniei române, însoțite de copii legalizate ale certificatelor de stare civilă (actele întocmite sau legalizate de o autoritate străină sau de un agent public străin care dovedesc îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege pentru acordarea sau, după caz, redobândirea cetățeniei române pot fi luate în considerare numai dacă sunt apostilate de autoritățile din statul respectiv sau, după caz, supralegalizate de misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din acel stat ori de către Ministerul Afacerilor Externe al României, pentru certificarea autenticității semnăturilor și sigiliului aplicate pe acestea), sau, după caz, prin extrase multilingve originale eliberate conform prevederilor Convenției nr. 16 a Comisiei Internaționale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, la care România a aderat prin Legea nr. 65/2012, cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetățeniei române.

De asemenea, acordarea cetățeniei române în temeiul art. 10 și 11 din Legea nr. 21/1991, republicată, este condiționată de cunoașterea de către solicitant a limbii române. Iar, dovada cunoașterii limbii române se face de către solicitant prin:

  1. a) certificat de competență lingvistică eliberat de instituțiile de învățământ superior din România acreditate pentru programul de studii «An pregătitor de limba română», de Institutul Limbii Române, de Institutul Cultural Român sau de institutele culturale românești din străinătate, care atestă cunoașterea limbii române la un nivel nu mai mic decât nivelul B1 al Cadrului european comun de referință pentru limbi – CECRL;
  2. b) copia legalizată a foii matricole emise de unități de învățământ de nivel liceal sau de instituții de învățământ superior din statul de cetățenie sau de reședință, în care se atestă studiul pentru minimum 3 ani în limba română.

Nu au obligația de a face dovada cunoașterii limbii române:

  1. a) persoanele care au fost cetățeni români și care solicită redobândirea cetățeniei potrivit art. 10 sau 11;
  2. b) persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani la data depunerii cererii și care solicită acordarea cetățeniei române potrivit art. 10 sau 11.

Prin derogare de la dispozițiile art. 13 alin. (1) din Legea cetățeniei române, conform cărora cererea de acordare sau, după caz, de redobândire a cetățeniei române este însoțită de acte care dovedesc îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, persoanele care fac dovada cunoașterii limbii române cu certificatul de competență lingvistică menționat mai sus au posibilitatea depunerii acestuia în termen de un an de la intrarea în vigoare a legii (până la data de 14.03.2026) sub sancțiunea respingerii cererii ca nesusținută în cazul nedepunerii acestuia, sancțiune prevăzută la art. XXI alin. (2) al Legii nr. 14/2025, urmând a completa declarația pe propria răspundere care se regăsește la rubrica Categorii de cereri – Articolul 10, respectiv Articolul 11 a site-ului ANC.

Precizăm că lista actelor necesare pentru depunerea cererilor de acordare sau de redobândire a cetățeniei române ori de renunțare la cetățenia română și formularele acestor cereri se vor actualiza și aproba prin ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, urmând a fi afișate pe site-ul Autorității Naționale pentru Cetățenie.

Comunicat 16.03.2025

Având în vedere corecta informare a opiniei publice, coroborat cu anumite informații apărute în mediul online, referitor la reducerea termenului indicat ca fiind 3 ani pentru acordarea cetățeniei române, ANC face următoarele clarificări:

În ceea ce privește acordarea cetățeniei române în baza art. 8 din Legea cetățeniei române, termenul de acordare a cetățeniei române conform prevederilor legale în vigoare este de 8 ani, acesta putând fi redus cu până la 3 ani în anumite condiții prevăzute expres. Cu titlu de exemplu: solicitantul este căsătorit de cel puțin 5 ani cu un cetățean roman, solicitantul a dobândit statutul de refugiat și a depus eforturi deosebite în vederea integrării sale în societatea românească, mai ales dacă poate demonstra realizări remarcabile în pregătirea școlară sau profesională ori în ocupația exercitată sau implicare civică deosebită, solicitantul este cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European ori este cetățean al Confederației Elvețiene, solicitantul s-a născut pe teritoriul României, iar la data naşterii sale părinţii săi sau, după caz, unul dintre aceştia locuia legal pe teritoriul României etc.

În ceea ce privește acordarea cetățeniei române în baza art. 8 ind. 1 din Legea Cetățeniei române, cetăţenia română se poate acorda, la cerere, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin care, prin activităţi desfăşurate în mod regulat pe o perioadă de cel puţin 3 ani înainte de data cererii, a contribuit în mod deosebit la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti, dacă îndeplineşte în mod corespunzător condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b)-g).

Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin care, prin activităţi desfăşurate în mod regulat pe o perioadă de cel puţin 3 ani înainte de data cererii, a contribuit în mod deosebit la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti, dacă îndeplineşte în mod corespunzător condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b)-g).

Contribuţia la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti se dovedeşte de către solicitant prin: activităţi prin care se asigură promovarea imaginii României în străinătate sau a drepturilor românilor din străinătate ori care au drept scop susţinerea mediului asociativ românesc din străinătate; activitate didactică şi ştiinţifică de promovare a limbii şi culturii române sau activitate publicistică în limba română; activităţi prin care se asigură menţinerea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor din străinătate.

Stabilirea aspectelor menționate mai sus, prevăzute de Art. 8 indice 1, sunt strict atributul Ministerului Afacerilor Externe în ceea ce privește verificarea îndeplinirii condițiilor legale.

Anunț programare online – 14.03.2025

Pentru a veni în sprijinul petenților, începând cu data de 10.04.2025 Autoritatea Națională pentru Cetățenie va suplimenta numărul de locuri disponibile pentru persoanele care doresc să depună cereri privind cetățenia română în temeiul art. 10 din Legea cetățeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, începând cu data menționată mai sus, se vor aloca suplimentar câte 40 de programări online zilnic, în zilele de luni până joi, pe lângă cele 60 deja disponibile pentru depunerea cererilor în temeiul art. 10 din Legea nr. 21/1991. Menționăm că pentru celelalte articole de lege în temeiul cărora se pot depune cereri privind cetățenia română nu este necesară suplimentarea programărilor online, fiind disponibile în prezent locuri libere pentru următoarele patru luni.

Servicii de dezvoltare, testare, punere în funcțiune și operaționalizare a componentei software a ”Sistemului informatic RODUC” și de furnizare a platformei hard ware din cadrul proiectului „Digitalizarea Autorității Naționale pentru Cetățenie pentru susținerea activităților specifice (proiect cu acoperire națională) finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta 7 ”Transformarea Digitală”, Investiția 4 ”Digitalizarea Sistemului Judiciar”

 

Servicii de dezvoltare, testare, punere în funcțiune și operaționalizare a componentei software a ”Sistemului informatic RODUC” și de furnizare a platformei hard ware din cadrul proiectului „Digitalizarea Autorității Naționale pentru Cetățenie pentru susținerea activităților specifice (proiect cu acoperire națională) finanțat prin Planul Național de Redresare și ReziliențăComponenta 7 ”Transformarea Digitală”, Investiția 4 ”Digitalizarea Sistemului Judiciar”

 

 

 

Achiziția de Servicii de dezvoltare, testare, punere în funcțiune și operaționalizare a componentei software a ”Sistemului informatic RODUC” și de furnizare a platformei hard ware realizat în cadrul proiectului „Digitalizarea Autorității Naționale pentru Cetățenie pentru susținerea activităților specifice (proiect cu acoperire națională), finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 7 „Transformare digitală”, Investiția 4 „Digitalizarea sistemului judiciar”

Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC), cu sediul în București, str. Smârdan, nr. 3,  sector 3, cod poștal 030071, în calitate de autoritate contractantă, vă invită să încărcaţi/publicați oferta dumneavoastră, în SEAP, până la data de 14.04.2025, ora 15:00, pentru “Achiziția de Servicii de dezvoltare, testare, punere în funcțiune și operaționalizare a componentei software a ”Sistemului informatic RODUC” și de furnizare a platformei hard ware realizat în cadrul proiectului „Digitalizarea Autorității Naționale pentru Cetățenie pentru susținerea activităților specifice (proiect cu acoperire națională), finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 7 „Transformare digitală”, Investiția 4 „Digitalizarea sistemului judiciar”.

 

Cod CPV principal: 72262000-9 Servicii de dezvoltare software (Rev.2)

Coduri CPV secundare: 30231100-8 Terminale informatice (Rev.2); 48600000-4 Pachete software pentru baze de date si operare (Rev.2); 48820000-2 Servere (Rev.2)

Pentru mai multe informații accesați:

https://e-licitatie.ro:8881/ca/notices/c-notice/v2/view/100191961

Comunicat de presă 26.02.2025

Având în vedere materialul de presă publicat astăzi, 26.02.2025, pe site-ul stiripresurse.ro, preluat din articolul publicat pe site-ul „defapt.ro”, referitor la obținerea cetățeniei române de către un cetățean rus, pentru o informare cât mai corectă a opiniei publice, vă comunicăm faptul că persoanei care face obiectul celor două articole de presă menționate nu i-a fost acordată cetățenia română și nu i s-a eliberat certificat de cetățenie română de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

Anunț important – programare online

Începând cu data de 02.12.2024 la adresa programarecetatenie.eu va fi pusă în producție versiunea cu autentificare în doi timpi (two-factor authentication) a aplicației de programare online utilizată de Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

Crearea unui cont pentru efectuarea programărilor va presupune accesul la o adresă de e-mail și un dispozitiv mobil (telefon, tabletă, etc), manualul de utilizare al aplicației fiind disponibil pe site-ul instituției.

Programările deja efectuate pe versiunea în vigoare a aplicației vor fi menținute, urmând a fi disponibile în vederea programării doar locurile neocupate la data de 02.12.2024.

Suplimentarea lunară a locurilor disponibile, suplimentare efectuată în perioada iunie-decembrie 2024, își încetează aplicabilitatea, locurile alocate lunar urmând a se regăsi în noua versiune a aplicației.

Numărul maxim de locuri disponibile pentru fiecare zi și sediu de depunere va fi modificat, începând cu data de 13.01.2025, după cum urmează:

BUCUREȘTI – FORMULAR PROGRAMARE ART. 11  – 280 de locuri în fiecare zi de luni până joi,;

GALAȚI – FORMULAR PROGRAMARE ART. 11  – 70 de locuri în fiecare zi de luni până joi, respectiv 40 de locuri în fiecare zi de vineri;

IAȘI – FORMULAR PROGRAMARE ART. 11  – 80 de locuri în fiecare zi de luni până joi, respectiv 50 de locuri în fiecare zi de vineri;

SUCEAVA – FORMULAR PROGRAMARE ART. 11  – 70 de locuri în fiecare zi de luni până joi, respectiv 40 de locuri în fiecare zi de vineri;

BUCUREȘTI – FORMULAR PROGRAMARE ART. 10  – 60 de locuri în fiecare zi de luni până joi;

BUCUREȘTI – FORMULAR PROGRAMARE ART. 8, 8.1  – 15 locuri în fiecare zi de luni până joi;

BUCUREȘTI – FORMULAR PROGRAMARE ART. 27  – 5 locuri în fiecare zi de luni până joi.

Manualul de utilizare pentru noua versiune a aplicației de programare online poate fi descărcat în format .PDF accesând acest link.

Anunț programare online – suplimentare locuri depuneri cereri

Autoritatea Națională pentru Cetățenie va suplimenta și în luna noiembrie numărul de locuri disponibile, lunar, pentru persoanele care doresc să depună cereri privind cetățenia română în temeiul art. 8, 81, 10  și  11 din Legea cetățeniei române nr. 21/1991.

Astfel, se vor aloca zilnic câte 45 de locuri suplimentare pentru perioada 25.11-23.12.2024, în zilele de luni până joi, pentru programarea online în vederea depunerii cererilor la sediul Autorității din București, str. Smârdan nr. 3, sector 3, după cum urmează:

  1. pentru cererile formulate în temeiul art. 8 și art. 81 câte 5 noi locuri pentru programarea online în vederea depunerii cererilor pentru fiecare zi  de lucru cu publicul de luni până joi;
  2. pentru cererile formulate în temeiul art. 10 câte 10 noi locuri pentru programarea online în vederea depunerii cererilor pentru fiecare zi  de lucru cu publicul de luni până joi;
  3. pentru cererile formulate în temeiul 11 câte 30 noi locuri pentru programarea online în vederea depunerii cererilor pentru fiecare zi  de lucru cu publicul de luni până joi.

Locurile suplimentar alocate pentru efectuarea programarilor online în vederea depunerii dosarelor la sediul ANC, vor fi disponibile începând cu data de 20 noiembrie 2024 ora 09:00, pentru perioada 25 noiembrie -23 decembrie anul curent.

Anunț programare online – suplimentare locuri depuneri cereri

Autoritatea Națională pentru Cetățenie va suplimenta și în luna octombrie numărul de locuri disponibile, lunar, pentru persoanele care doresc să depună cereri privind cetățenia română în temeiul art. 8, 81, 10  și  11 din Legea cetățeniei române nr. 21/1991.

Astfel, se vor aloca zilnic câte 45 de locuri suplimentare pentru perioada 23.10-21.11.2024, în zilele de luni până joi, pentru programarea online în vederea depunerii cererilor la sediul Autorității din București, str. Smârdan nr. 3, sector 3, după cum urmează:

  1. pentru cererile formulate în temeiul art. 8 și art. 81 câte 5 noi locuri pentru programarea online în vederea depunerii cererilor pentru fiecare zi  de lucru cu publicul de luni până joi;
  2. pentru cererile formulate în temeiul art. 10 câte 10 noi locuri pentru programarea online în vederea depunerii cererilor pentru fiecare zi  de lucru cu publicul de luni până joi;
  3. pentru cererile formulate în temeiul 11 câte 30 noi locuri pentru programarea online în vederea depunerii cererilor pentru fiecare zi  de lucru cu publicul de luni până joi.

Locurile suplimentar alocate pentru efectuarea programarilor online în vederea depunerii dosarelor la sediul ANC, vor fi disponibile începând cu data de 18 octombrie 2024 ora 09:00, pentru perioada 23 octombrie -22 noiembrie anul curent.

Comunicat – Prelegere cu tema „Economia bazată pe cunoaștere. Implicații în dinamica migrației și a acordării de cetățenie”

În data de 26.09.2024, la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie din București, a avut loc Prelegerea cu tema „Economia bazată pe cunoaștere. Implicații în dinamica migrației și a acordării de cetățenie”, susținută de domnul dr. Dragoș ȘEULEANU, coordonator în cadrul Centrului ELI-NP Măgurele.

Acest eveniment se încadrează în seria obiectivelor actualei conduceri a Autorității Naționale pentru Cetățenie prin care se urmărește consolidarea segmentului de formare profesională într-un mod specific, prin lărgirea nivelului de cunoaștere interdisciplinară, cu sprijinul unor lectori din mediul academic, din instituții cu performanțe profesionale remarcabile precum și din cadrul instituțiilor cu care, în mod constant, ANC colaborează.

 

 

Sari la conținut