Comunicate de presă

Comunicat

În perioada 21-23 martie 2023, la Chișinău, a avut loc vizita de lucru a delegației Autorității Naționale pentru Cetățenie, condusă de doamna președinte Gabriela Lenghel, la invitația domnului Mircea Eșanu, directorul Agenției Servicii Publice din Republica Moldova.

Scopul principal al vizitei a fost reprezentat de consolidarea colaborării dintre cele două instituții, care au semnat la 10 noiembrie 2022, la București, un Memorandum cu rezultate deosebit de importante pentru ambele părți.

Astfel, la 22 martie 2023, la sediul Agenției Servicii Publice, a fost semnat Actul adițional și Anexa privind aspecte tehnice de eficientizare a colaborării interinstituționale dintre cele două instituții, în scopul facilitării și dinamizării schimbului de informații, cu beneficii directe asupra procesului de soluționare și verificare riguroasă a cererilor de redobândire a cetățeniei române și a actelor de stare civilă anexate acestora.

Agenda întâlnirilor delegației ANC a fost foarte concentrată și cu rezultate deosebite în acord cu voința comună a Autorității și a partenerilor din Republica Moldova, de a aprofunda și extinde dialogul, schimbul de bune practici și expertiză instituțională în domeniile proprii de competență.

Autoritatea a beneficiat în demersul său de susținerea și implicarea nemijlocită a Ambasadei și a Consulatului General ale României la Chișinău, dar și de suportul însuflețit al echipei consulare conduse de doamna Mausela Pițigoi, gerant interimar al Consulatului General al României la Chișinău.

La debutul activităților programate, delegația a participat la o întrevedere cu Excelența Sa domnul Cristian–Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova.

Pe lângă ședințele de lucru desfășurate la sediul Agenției Servicii Publice, la Departamentul de stare civilă și la Centrul Multifuncțional din Chișinău, ulterior semnării instrumentelor de colaborare interinstituțională, delegația condusă de doamna Gabriela Lenghel s-a întâlnit cu domnul Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova.

În ultima zi a vizitei la Chișinău, la invitația Ministerului Justiției din Republica Moldova, delegația a participat la o întâlnire cu domnul Eduard Serbenco, secretar de stat în cadrul acestui minister, responsabil pentru relații internaționale și cu reprezentanții Agenției Resurse Informaționale Juridice și Direcției relații internaționale.

Cu acest prilej au fost discutate aspecte de importanță majoră privind procesul de redobândire a cetățeniei române de către cetățenii Republicii Moldova, punându-se accentul pe necesitatea intensificării verificărilor privind actele de stare civilă depuse în dosarele de cetățenie română, pe calea instrumentelor de colaborare directă, precum Memorandumul încheiat dintre Autoritate și Agenția Servicii Publice. În acest context, s-a discutat despre posibilitatea extinderii colaborării prin încheierea în viitorul apropiat a unui acord între ANC și Agenția Națională a Arhivelor, instituție aflată în subordinea Ministerului Justiției din Republica Moldova.

Din delegația Autorității Naționale pentru Cetățenie au făcut parte domnii:
Vasile-Silviu Boroi, directorul Direcției contencios și relații publice, membru al Comisiei pentru cetățenie; Marius Chințoiu, directorul Direcției secretariatul tehnic al Comisiei pentru cetățenie și președinte al Comisiei; Vladimir Gîra, consilier în cadrul cabinetului președintelui ANC.

 

 

 

 

Informatii suplimentare

Comunicat de presă Autoritatea Națională pentru Cetățenie – 14 IUNIE 2021

ANC

Comunicat 24.02.2021

ANC

Comunicat de presă Autoritatea Națională pentru Cetățenie – 18 MAI 2021

ANC
Sari la conținut